salicornia-delta-ebre-rapita3

La salicòrnia a cuina

  • Autor: Jaume Boldú

El delta de l’Ebre sempre sorprèn. Fa unes setmanes, els companys de l’Oficina d’Inspiració Turística de Sant Carles de la Ràpita, ens explicaven com els restauradors de la població introdueixen en les seues receptes la salicòrnia, una planta autòctona molt abundant al delta de l’Ebre. De fet, la salicòrnia no és nova a cuina, antigament a Catalunya se l’anomenava «amanida de pobre», ja us podeu imaginar el perquè. Tampoc és nova en l’economia deltaica, anys enrere s’emprava per obtenir cendra de sosa o carbonat de sodi, per fer-ne sabó o vidre.

salicornia-delta-ebre-la-rapita

La salicòrnia també es coneguda com espàrrec de mar o herba salada, li agrada viure en sòls salobres, amb una elevada concentració de sal, com els del delta de l’Ebre. Són indrets on altres espècies mai hi sobreviurien, les plantes halòfil·les com la salicòrnia s’adapten en aquests ambients perquè han desenvolupat uns mecanismes que permeten compensar l’elevada concentració de sals.

No fa més de 40 cm d’alçada i presenta un verd lluent gran part de l’any, a la tardor és de color vermell. Si aneu al delta fixeu-vos-hi, la veureu per tot arreu, sobretot en les zones inundables com les llacunes o en espais propers a la mar. Però no l’arranqueu, recordeu que el delta de l’Ebre és un dels pocs parcs naturals de Catalunya, on tota preservació del medi sempre és poca. A més, la salicòrnia té una funció molt important en la conservació del delta de l’Ebre, ja que mitiga els efectes d’erosió dels sòls provocats pels temporals marítims.

Per deleitar-nos amb els seus sabors i nodrir-nos de les seues propietats caldrà visitar els restauradors de la Ràpita, de moment quatre restaurants ja han començat a treballar amb ella: Llansola 1921, Albert Guzmán, Can Batiste i Ventall Freddy.

salicornia-delta-ebre-restaurant

Una vegada més, la reintroducció de la salicòrnia demostra com l’home aprèn a aprofitar i valoritzar tots aquells petits tresors que ofereix el delta de l’Ebre. Qui sap si d’aquí uns anys neixen les primeres jornades gastronòmiques de la salicòrnia.

A continuació us deixo amb un petit vídeo sobre la salicòrnia i l’espirulina, una microalga importada pels flamencs des del nord d’Àfrica, que vam preparar per a la sisena edició d’Ecofòrum, el Fòrum de Turisme la Ràpita.

Contacta

Vols ser Millennial?

  • Ens encantarà formar part del teu projecte
Enviar un correu electrònic

    On ens pots trobar?

    Carrer del Camí de Valls, 81-87 Desp 72⎜REDESSA
    Reus

    jaume@sommillennials.cat